>
prof.stefanovic@mts.rs, mob: +381 65 8800 441
Piriformna infiltracija pod kontrolom neurostimulacije

Piriformna infiltracija pod kontrolom neurostimulacije


Piriformna infiltracija pod kontrolom neurostimulacije omogućava efikasnu kontrolu bola u donjem delu leđa, glutealnoj regiji i natkolenici, koji nastaju kao posledica piriformnog sindroma.

Piriformni bolni sindrom je specifično neuromišićno oboljenje koje se karakteriše bolom u kuku, glutealnoj regiji i natkolenici. Podrazumeva kompresiju išijadičnog nerva na mestu gde on prolazi ispod piriformnog mišića, a na putu iz karlice u natkolenicu. Zbog pritiska na išijadikus, bol često ide i niz nogu, tako de se ovaj sindrom u praksi lako meša sa lumboišijalgičnim bolom usled lumbalne diskus hernije.

Najefikasniji način lečenja je infiltracija piriformnog mišića kombinacijom lokalnog anestetika i kortikosteroida. Intervencija se izvodi pod kontlom neurostimulacije. Specijalnom iglom-elektrodom se probada koža u glutealnoj regiji, tačno iznad piriformnog mišića. Kroz iglu-elektrodu se pušta blaga struja koja aktivira išijadikus, što se manifestuje trnjem (peckanjem) duž noge i u stopalu, te nevoljnim pokretima (trzajima) stopala. Trnjenje i trzaji stopala su znak da je igla u neposrednoj blizini išijadičnog živca (n. ischiadicus), odnosno u piriformnom mišiću, u koji se ubrizgava pomenuti rastvor. Intervencija nije neprijatna za pacijenta, jer se oseti samo jedan ubod kao i kod svake intramuskulane injekcije, kao i blago peckanje izazvano električnom stimulacijom.


Experts


Zakažite pregled u ordinaciji

Popunite Vaše podatke u formji ispod i neko od našeg osoblja će Vas kontaktirati uskoro. Sva polja su obavezna.

Google