>
prof.stefanovic@mts.rs, mob: +381 65 8800 441
Lečenje bola

Bolovi u celom telu – fibromialgija

Bolovi u celom telu – fibromialgija

Pacijenti sa fibromialgijom obično kažu: „Sve me boli.“  Naime, osnovna karakteristika fibromialgije su bolovi u mišićima i vezivnom tkivu, rasprostranjeni po celom telu. Bolovi su stalni, duboki, tupi ili pulsirajući, sa povremenim pojačanjima u toku dana, praćeni ukočenošću mišića. Izrazito se pojačavaju blagim pritiskom na mišiće i okolna tkiva. Pored bolova, javljaju se i drugi simptomi: sniženo raspoloženje, hronični umor, poremećaj sna, stomaćne tegobe, glavobolje… Stresne sitiuacije i vremenske promene pojačavaju fibromialgične bolove.

Iako je poznata od davanina, uzrok fibromialgije još nije otkriven. Znatno je češća kod žena, što ukazuje na mogućnost da hormonalni staus ima neku ulogu u njenom nastanku.

Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa pacijentom i kliničkog pregleda, koji pre svega podrazumeva palpaciju određenih tačaka u telu (mišićima). Za dijagnozu nisu potrebna nikakva snimanja, a laboratorijske analize su u normalnim granicama.

U lečenju fibromijalgije se primenjuju:

  • Farmakološka terapija – antiepileptici, antidepresivi, nesteroidni antinflamatorni lekovi, opioidni analgetici.
  • Infiltracije (blokade) najbolnijih mišićnih tačka (trigera)
  • Fizikalna terapija
  • Vežbe istezanja
  • Psihoterapija

Fibromijalgija značajno smanjuje pokretljivost i negativno utiče na svakodnevne životne i radne aktivnosti. Fibromialgični bolovi se ne mogu poptuno eliminisati već samo kontrolisati. Pravovremena dijagnoza, edukacija pacijenta i porodice i primena različitih terapijskih procedura u zavisnosti od izraženosti simptoma, omogućavaju dobru kontrolu bolesti. Funkcionalna sposobnost i kvalitet života zavise, ne samo od izraženosti simptoma, već i individualnog stava pacijenta. Ima pacijenata koji tegobe doživljavaju kao katastrofu dovodeći se u stanje radne i životne afukcionalnosti, ali i onih koji ih poptuno ignorišu, ne javljaju se lekaru i uz, manje ili veće bolove, funkcionišu bez posebnih problema.

 

Comments (1)

  1. Dobar dan i poštovanje. Imam bolove u mišićima nogu, od butina pa sve do stopala, poslednjih mesec dana. Radim u školi kao pedagog, vozim auto svakodnevno oko 150km, ali i plivam 3 puta nedeljno i trudim se da vikend provedem sa decom u aktivnostima. U poslednjih godinu dana sam smršao sa 130kg na 116kg, jer sam redukovao ishranu i vratio se plivanju. U novembru mesecu sam preležao Covid 19 sa lakšom kliničkom slikom. Ortopedski i fizijtrijski sam zdrav, D dimer mi je u normali, kao i dopler krvnih sudova. Da li postoji mogućnost da sam oboleo od fibromijalgije? Muškog sam pola i imam 36 godina. Hvala Vam puno. Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena *

Google